Enforcer – From Beyond

Genre: Heavy Metal -

En måste ju ha en gimmick. Och när en har det är det strikt förbjudet att avvika från den. När den gimmicken är "åh, varför kunde vi inte få vara unga på åttiotalet", har Enforcer tagit den till max och beskyddar den med sitt liv. Huvudmannen Olof Wikstrand kör vidare som en blästermaskin med sin speed metal och hanterar här, som innan, både gitarr och albumets sång. From Beyond är hans Enforcers fjärde album. Bra gitarrarbete märks framför allt av i öppningslåten Destroyer, som är albumets bästa spår, med flottigt snabba riff och sköna gitarrsolon. Inte för att resten av skivan lider någon större brist; One With Fire, The Banshee och den instrumentala Hungry They Will Come har också några av Enforcers bästa gitarrbitar, i mitt enkla tyckte. Till mycket av det har Wikstrand hjälp av Joseph Toll. Wikstrands sångröst lämnar en del att önska, men som den är, så är den.

 

Enforcer – From Beyond

 

Det finns en del låtar med sköna, speed metalriff och högljutt wailande och gastande. De inledande Destroyer och Undying Evil sätter igång ett jävla tempo och med pondus som många av det förhärligade åttiotalets stora inte klarat av. Tyvärr fortsätter resten av albumet att emulera samma stil. Titelspåret From Beyond försöker dra ner på tempot en aning och visa upp en något dimmigt, mörkare sida av bandet, men det märks tyvärr inte av tillräckligt. Det skulle gärna få finnas mer slagkraftiga refränger än att bara upprepa låtens namn sju gånger på sträck (Iron Maiden lyckas mirakulöst ändå?). På det stora hela skulle jag säga att albumet kan vara bättre än föregångaren Death By Fire, som inte alls kändes lika tight, men det är inte ett milakliv utan det är i samma stuk, så klart.

 

Istället för att ta ut svängarna lite mer blir det ett album till i samma stuk, utan att killarna visar vilka kapabla låtskrivare de är. Det är åttiotals-speed rakt igenom och det är det som är grejen. Det funkade så klart på åttiotalet, men så många band har den där retroplojen att det blir tjatigt. Tack och lov kör Enforcer på kristallklart sound och en produktion som känns fräsch. Det finns mycket positivt att säga om Wikstrand och hans pojkar, men tyvärr är de inte ett tillräckligt mångsidigt band för min smak. (Och jag tvivlar på att de bryr sig.) När Enforcer gasar, så får hela världen runt dem se till att hänga med, för då går det undan. From Beyond är tvivelsutan ett album av klass, fyllt till bredden av schysst speed metal. Mitt problem är att jag hade önskat att det skulle vara fyllt med mer än så.

 

Bäst: Gitarrerna

 

Sämst: Det känns inte nytt

 

    

 

http://www.getmetal.com/?p=14216

 

Musikvideo: Enforcer - Destroyer