Sunrise - Absolute Clarity

Genre: Power Metal -

Efter ett #WingmanProTip dök Sunrise upp ganska nyligen, med den eminenta skivan Trust Your Soul. Extra härligt därför, att en ny skiva redan står färdig. Produktivt kan tänkas, men det är sju år sedan det senaste släppet, och nu har Sunrise bekostat sitt tredje alster själva och med hjälp av fans. Om det inte är trve så vet jag inte vad som är det. Ukrainarna har ett väldigt positivt sound som kanske inte alltid känns rätt i alla känslolägen, men Sunrise har också lyckats ge sig själva en viss egenhet. Samtidigt är det fortfarande tydliga influenser från Stratovarius och Sonata Arctica. Soundet på Absolute Clarity är i mycket en naturlig uppföljning från förra skivan, men nu har produktionen förbättrats. Medan ljudet var lite platt på Trust Your Soul är det nu bombastiskt och med det djup musiken förtjänar.

Sunrise - Absolute Clarity

Konstantin Naumenko har en kraftig stämma som håller bra till de lättstämda, tralliga bitarna. I det närmaste påminner han en del om Tony Kakko (Sonata Arctica), både i röst och sångstil. Prayer For You drivs framåt av Naumenkos sång och ett halvtungt riff, men är rätt menlös när en lyssnar ordentligt. Desto bättre är han i When Here Comes The Night, något återhållsam, men med hjärtat på rätt ställe. Oftast är det Sergii Matuschenkos riff som förmår trycka musiken framåt, medan Marat Adievs keyboardslingor läggs över för en melodisk touch. Adiev ligger också bakom några drivande leads, som det i What Have You Done, en snabb låt där gitarr och keyboards slingrar fram i harmoni. Avslutande mid-tempolåten Thunder In The Distance besitter ett lite discoinspirerat synt-sound av Adiev, som införlivats bra tillsammans med riffen. Keyboardsolot är exakt som det ska vara. En mysig låt på sitt eget lilla sätt.

Tio nya låtar utgör en föga förvånande låtsamling, som sträcker mellan tre och en halv och fem minuters längd. Melodisk speed i What Have You Done till de något tuffare tagen i tillika snabba Live In Peace och öppningslåten Tower Of Fear. Tematiskt följer texterna ungefär samma spår som musiken; positiva tankar och en del kristna värderingar. Det skiljer egentligen inte så mycket låtarna emellan här, vilket det gärna kunde ha fått göra. Smörig ballad är ett krav, så klart. Titta på låtlistan och gissa en gång vilken låt det är. Exakt. Låten utmanar inte på en punkt, vare sig det är Naumenkos sliskiga sång eller de låtsat passionerade gitarriffen. En låt som är så typisk att en redan hört den innan en hörde den. Solot är låtens enda försonande faktor. Just det är en sak som kanske till viss del saknas på skivan; blästrande solon, som Matuschenko helt klart är kapabel till. När de väl är där, då sitter de.

Absolute Clarity är en enhet som inte alls överraskar. De flesta av låtarna är bra, ett par är riktigt bra, och ett par är inget att ha. Det är fullt förståeligt att det är en stor satsning av bandet, och att det därför kanske inte finns utrymme till några stora chansningar. Men jag hade önskat att de chansat på något lite mer utmanande. Musiken sveper inte bort fötterna under en lika mycket som på Trust Your Soul. Musikerskapet finns där, liksom passionen och låtskrivandet, men något vill inte engagera i samma anda. Det är som om en kom närmare innan. Trots det, ett stabilt power metal-album. De snabbare låtarna här är Sunrises styrka. Det saknas till viss grad trallvänliga refränger som drar med en och nästintill tvingar en att sjunga med. Och det saknas något episkt. Att det finns där betvivlar jag inte för ett ögonblick, återstår bara för Sunrise att släppa fram det.

 

Bästa låtar: What Have You Done, Tower Of Fear, Thunder In The Distance

 

    

Read the review in English

 

Musikvideo: Sunrise - Tower Of Fear