Cain's Offering - Stormcrow

Genre: Power Metal -

Jag har inte skänkt Cain's Offerings första album särskilt mycket tid; trots att jag haft sex år på mig har det inte blivit av. Under tiden har de hunnit spela in en uppföljare vid namn Stormcrow, som i maj letade sig ut i världens alla skivbutiker. Albumet inleder snabbt och sätter hårt mot hårt med det upptjackade titelspåret. Jani Liimatainen snålar inte på någonting utan bjuder genast till med schyssta riff och ett slingrande gitarrsolo. Trots det känns låten för lång och för mycket, och inte ens den snygga refrängen med kanoninsats av Stratovarius egen Timo Kotipelto förmår rädda den fullt ut. På skivan är Kotipelto exakt vad som kan krävas av honom. Både han och Stratovarius hade några år i en svacka, men både i Stratovarius och Cain's Offering har han nu stegat upp och ger en sånginsats som kunde bli rival åt vilken skiva som helst av ett tjugo år yngre han.

 

Cain's Offering - Stormcrow

 

Liimatainen är bandets egentliga stjärna. Mycket av Sonata Arcticas tidiga material når så högt som det gör tack vare honom, och samma är det egentligen här. Han äger skivan med sina blästrande riff och ledgitarrspår. Melodier som den i I Will Build You A Rome och Rising Sun sätter sig på trumhinnan och försvinner inte förrän två timmar efteråt. Sexminutersballaden Too Tired To Run kan en hoppa över helt; den är tråkig, oengagerande och allt annat än en power metal-ballad bör vara. Speed metal-krämare som Constellation Of Tears är en riktigt bra låt med ytterligare en kanoninsats av Liimatainen, även om den kunde kortats ner en aning. Det snygga instrumentala spåret, I Am Legion, är näst intill perfekt med snygga gitarrharmonier och samspelet med keyboarden gör något otroligt vackert. Låten är det episka som skivan förtjänar. Albumet når en längd av nästan en timme och det känns något långt. Det kunde och borde ha kortats ner och utfyllnad hoppats över.

 

I och med Stormcrow går Cain's Offering djupare in i Sonata Arctica/Stratovarius-mixen. Trots det är det inte alls någon överhängande fara att förknippa något av banden med varandra. Kotipeltos säregna sångröst och sångstil förknippar jag starkt med Stratovarius, och det tillsammans med Jens Johanssons förvisso mycket snygga keyboardlager gör att det blir lite för mycket av deras sound över Cain's Offering. Där kan jag uttrycka en stilla önskan att Liimatainen i formeringen av Cain's Offering hittat en annan sångare, för jag är säker på att Finland har många kapabla röster. Inte för att Kotipelto är dålig, utan för att särskilja Cain's Offering mer. Trots det är den här "supergruppen" verkligen något att höra. Jag är inte säker på om Stormcrow är jättemycket bättre än gruppens första försök, men det är ett kapabelt album som inte alls besviker. Solid power metal som gör för en stunds trevlig lyssning, även med de sämre spåren.

 

Bäst: Constellation Of Tears

 

Sämst: My Heart Beats For No One

 

    

 

http://www.getmetal.com/?p=14288

 

Lyrikvideo: Cain's Offering - I Will Build You A Rome