Beyond The Black - Songs Of Love And Death

Genre: Power Metal -

Ett album fyllt av sånger om kärlek och död av ett ungt, hungrigt band från de för metallen så fertila tyska markerna. Den unga sextetten Beyond The Black uppstod 2014 och fick redan samma år stå på scenen i Wacken. Debuten, Songs Of Love And Death, släpptes i februari till både lovord och utskällningar. In The Shadows inleder albumet starkt och med pondus, en slagkraftig refräng av Jennifer Haben och sköna riff och framför allt ledgitarrpartier av Nils Lesser. Redan från första stund visar sig Beyond The Black som ett kapabelt och villigt band. Det har även hunnits med något så otippat som en Motörhead-cover i form av Love Me Forever, men den kunde gott ha skippats. Songs Of Love And Death är ett album med gott om lovande musik, bra musikaliska insatser och en otroligt klar produktion.

 

Beyond The Black - Songs Of Love And Death

 

Balladen Unbroken dyker upp redan som albumets tredje låt. Tyvärr är den inte engagerande ens det minsta lilla, utan vill hellre satsa på att vara vacker bara för att den är en ballad. Det räcker inte till, ens med snygga trummor av Tobias Derer. Däremot står Beyond The Black mycket starkare i många andra låtar, som öppnaren In The Shadow och den riffiga Hallelujah, med plattans bästa solon (på tok för korta), tillsammans med Numb, ytterligare en tuff låt med vacker sång av Haben. En låt som sticker ut är When Angels Fall, som besitter ett galet intro. Bassisten Erwin Schmidt – som för övrigt odlat sitt skägg till hyllning för Abraham Lincoln – gör här en otrolig insats, tillsammans med Christopher Hummels på rytmgitarr och Derers trummor. Lägg till den rytmsektionen ett snabbt, blästrande gitarrsolo av Lesser och du har en låt som lovar jävligt mycket. Resten av låten håller en mörk kvalitet, elaka röster lägger till i den storslagna refrängen som fylls i snyggt av Habens ljusare stämma. Haben är bara 20, men låter erfaren, hennes röst tränad och snygg och hon tar tonerna med perfektion.

 

Till de så bra delarna kommer några spår som kunnat hoppas över – albumet är trots allt 55 minuter långt.Pearl In A World Of Dirt vill ge ett folkigt intryck, där Haben får sjunga duett, men låten blir bara trist, trots goda försök. Å andra sidan har vi de där starka låtarna, som blir det en minns. Kvinnofrontad symfonisk metal är något som dykt upp allt mer på senare tid, både sådan som snabbt faller i glömska och sådan som det känns kan gå långt. Beyond The Black tillhör den senare kategorin; ju mer tid en ger Songs Of Love And Death desto bättre blir det. Teatralisk storslagenhet som matchar vad många av de stora banden inom genren (Nightwish, Epica) förmår, men utan att springa för mycket på det symfoniska spåret. Istället är det snygga musikaliska insatser av gitarristerna Lesser och Hummels tillsammans med sångerskan Haben som gör albumet till en otroligt stark debut.

 

Bäst: In The Shadows, Hallelujah

 

Sämst: Pearl In A World Of Dirt

 

    

 

http://www.getmetal.com/?p=14750 - Read the review in English

 

Musikvideo: Beyond The Black - In The Shadows