Sunrise - Trust Your Soul

Genre: Power Metal -

Ukrainsk musik kan jag inte kalla mig överdrivet bevandrad i, hur gärna jag än skulle vilja. Eller, egentligen är det ju dumt att påstå att jag har ett brinnande intresse för det. Men, lyckas det springa förbi ett ukrainskt power metal-band på vägen mot de östeuropeiska skyarna så kan jag väl lyssna då. Sunrise är tvivelsutan ett sådant, som om jag hade något att säga till om skulle få äntra de flestas öron. Trust Your Soul är det enda av deras två album jag fått tag på, så hur det förhåller sig till debuten Liberty är jag inte på det klara med. Däremot blir en ju jävligt nyfiken, efter att en hört Trust Your Soul. Egentligen känns det lite upp och ner under skivans första hälft, där varannan låt är bra och varannan är riktigt jävla grym. När det är så, tänker en lätt att de som ”bara” är bra är sämre än de andra, men när en väl tagit sig ett varv genom skivan och kör igång omgång nummer två så inser en ju hur dumt det är. Varenda låt är stark, och även de svagare har något som bär upp dem på något sätt.

 

Sunrise - Trust Your Soul

 

Vitaliy Petrychenko och Alexander Rudnevs gitarrer går ihop på ett bra sätt, men utan att den ena tar någon form av eget kliv utåt. Det finns flera bra solon, och det är även det som lyfter den något tråkiga balladen Tell Me Why. Annars är det framför allt ledgitarren som skiner mest, då understyrkt av perfekta rytmpartier. Mittpartiet, med solon fram och tillbaka, i den Forgotten Secrets är bland det bästa på hela skivan. Det kan för övrigt vara skivans bästa låt, en melodisk speed metal-jävel som kunde fått vilken låt som helst på Stratovarius Episode-skiva att tappa andan. Stratovarius verkar vara en stark influens, eftersom mycket av musiken påminner en del om de tidiga alstren där Timo Tolkki var på topp. Till de har de lagt en känslomässigt betingad aura, och ofta med en touch som en vanligtvis hittar hos Sonata Arctica. Trots det lutar inte soundet särskilt mycket mot dessa finska smörmästare, även om Konstantin Naumenko (sjunger också i Conquest) stundtals påminner en del om Tony Kakko. Inte hela tiden, visserligen, utan för det allra mesta har han en egen röst, som inte sticker ut vare sig negativt eller egentligen jättepositivt.

 

Däremot passar den musiken helt perfekt, och uttalsproblemen som europeiska band som kör engelsk poesi brukar dras med är näst intill bortblåsta. Han gör duett med Tatyana Michaylova i den snygga Dreamer Online, en annan av skivans höjdpunkter. Keyboardisten Eduard Fefer har också ett par snygga, melodiska partier att skryta med, även om de kanske inte glänser lika mycket som gitarrpartierna. Sunrise har lyckats hålla den balansen otroligt bra; det går inte för mycket åt något håll, utan lyckas hållas intressant och inte för dominant av det ena eller det andra. Till och med bonuslåten, Duh Vsesvitu (som stavas helt annorlunda i kyrilliska bokstäver), är en frenetisk power metal-anthem i fullt tempo. Den framförs på mer hemvana språk, så det är ett förståeligt val till bonuslåt. Från början till slut är Trust Your Soul ett väldigt starkt album, och en utmärkt första inblick i den ukrainska power metal-scenen. Frågan är förstås om det inte blir bra jävla svårt att överträffa.

 

Bästa låtar: Forgotten Secrets, Dreamer Online, All This Time

 

    

 

Sunrise - All This Time